Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Het Ontwikkelpad Kinderopvang: meer instroom en ontwikkelmogelijkheden

Het Ontwikkelpad Kinderopvang biedt werkgevers de kans om nieuwe medewerkers aan te trekken en huidige medewerkers zich verder te laten ontwikkelen. Hiermee pak je personeelstekorten aan en stimuleer je bovendien doorstroom en behoud. Ontdek hoe je gebruik kunt maken van het ontwikkelpad om jouw organisatie te versterken.

groepshulp

Wat is het Ontwikkelpad kinderopvang?

Het Ontwikkelpad Kinderopvang biedt kansen voor mensen die in kinderopvang (willen) werken. Denk aan starters zonder de juiste opleidingsachtergrond. Of groepshulpen en pedagogisch medewerkers die zich willen ontwikkelen. en doorgroeien binnen de sector. Het geeft een overzicht van functies, specialisaties en groeimogelijkheden.

Je ziet in één oogopslag waar (toekomstige) medewerkers kunnen starten, overstappen en doorgroeien. Per functie vind je passende opleidingen, van erkende mbo-, hbo- en wo-studies tot branche-erkende cursussen. Omdat leren en werken hand in hand gaan, kan iemand vaak direct aan de slag. 

Voordelen voor jou als werkgever  

Het ontwikkelpad heeft een aantal duidelijke voordelen voor werkgevers in kinderopvang:

  • Meer instroom: Help zij-instromers en werkzoekenden een kans te geven in de sector. 
  • Meer behoud: Stimuleer huidige medewerkers om door te groeien binnen je organisatie. 
  • Financieel voordeel: Er zijn twee subsidieregelingen gekoppeld aan het Ontwikkelpad Kinderopvang: de SLIM-regeling en de Loonkostensubsidie groepshulpen. 

Hoe werkt het Ontwikkelpad Kinderopvang?

Neem contact op met het werkgeversservicepunt in jouw regio

Neem contact op met het werkgeversservicepunt in jouw regio. Het werkgeversservicepunt kan je helpen bij werving, selectie en het uitstippelen van een ontwikkelpad op maat. Samen met regionale partijen en mbo-instellingen verkennen ze de mogelijkheden voor jouw organisatie. Ook ondersteunen ze bij begeleiding, taalondersteuning en financiële regelingen. 

Word een erkend leerbedrijf

Als je samen met een (toekomstige) medewerker kiest voor een mbo-opleiding, is het belangrijk om een erkend leerbedrijf te worden. Dit geldt voor elk deel van een mbo-opleiding waarvoor praktijkonderwijs nodig is. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) helpt je om deze erkenning te krijgen en biedt ondersteuning bij praktijkopleiders en het waarderen van diploma's. 

Vraag opleiders om advies

Opleiders kunnen je adviseren over welke opleidingen passend zijn voor jouw (toekomstige) medewerkers. En ook of het mogelijk is om vrijstellingen of verkorting van opleidingsduur te krijgen. Op Leeroverzicht.nl vind je een overzicht van alle opleiders en opleidingen. Dit is vooral handig als  een mbo-opleiding overwogen wordt.

Bekijk subsidieregelingen
  • Loonkostensubsidie voor groepshulpen: Deze subsidie is beschikbaar vanaf november 2024 en helpt jou bij het verlagen van de loonkosten voor nieuwe instromers.
  • SLIM-regeling: Deze subsidie kun jij als werkgever inzetten voor scholing binnen sectorale ontwikkelpaden. Dit maakt opleidingen goedkoper en helpt bij de instroom, doorstroom en omscholing van medewerkers in jouw organisatie. Aanvragen kan vanaf 10 maart 2025.

Vraag tijdig SLIM-scholingssubsidie aan

De SLIM-regeling heeft als doel om via scholing de in- en doorstroom te stimuleren in maatschappelijk cruciale sectoren zoals kinderopvang. Werkgevers kunnen subsidie aanvragen vanaf 10 maart 2025

Persoonlijke ontwikkeling op maat

Wil je het beste uit je (toekomstige) medewerkers halen? Het ontwikkelpad biedt uitkomst. Dit handige hulpmiddel helpt je om samen de juiste koers te bepalen. Bespreek tijdens het Goede Gesprek achtergrond, wensen en doelen, en stem deze af op de functie-eisen. Zo ontdek je samen welke scholing nog nodig is. 

Om je te inspireren hebben we drie persona's ontwikkeld die laten zien welke trajecten zoal mogelijk zijn. Bekijk de flyer met persona's (pdf).

Ook hebben we een artikel met video waarin we meer uitleg geven over de functie van groepshulp. Zo kun je (toekomstige) medewerkers beter laten zien wat dit werk inhoudt.

Aan de slag

Wil je het Ontwikkelpad Kinderopvang optimaal inzetten? Lees dan eerst de uitgebreide handreiking. Hierin staat alle informatie overzichtelijk en praktisch op een rij. 

Het Ontwikkelpad Kinderopvang zelf blijft ook in ontwikkeling 

Dit is een eerste versie van het ontwikkelpad, dat we samen met het ministerie van SZW hebben gemaakt. Uiteraard zijn er meer functies en doorgroeimogelijkheden binnen kinderopvang. Wat als iemand leidinggevende wilt worden? Of praktijkbegeleider? Daar gaan we nog verder mee.